Kokboken

» Tjädergryta
» Rödvinsbrässerad skogsfågel

Efter en bra jaktdag med hunden så är det SNFK:s ambition att berika jägaren med nya möjligheter att tillvarata viltet. Här presenterar våra medlemmar sina vilda och goda recept med råvaror ur vårt norrländska skafferi.

Skicka gärna in dina favoritrecept! Maila webmastern

Tjädergryta
1 stekt Tjäder
3-4 msk olja
200 gr champinjoner
4-5 dl köttbuljong på 2 tärningar
3 msk soja
1 strimlad röd paprika
1 burk bambuskott
1 burk böngroddar
1 grovhackad gul lök
1-2 msk mjöl
Salt, peppar och ingefära

Flå och ta ur tjädern.
Skölj och torka med papper.
Bryn därefter tjädern hårt i en gjutjärnspanna (tjädern skall ej späckas).
Slå över ett glas kallt vatten i grytan lägg på lock och sänk värmen.
Låt koka tills tjädern är genomkokt.
Tag upp tjädern ur grytan och låt svalna något.

Nu har du 4-5 dl vätska i grytan och lös upp buljongtärningarna.
Red med mjölet
Tillsätt därefter oljan, champinjonerna, sojan bambuskotten böngroddarna och den gula löken.

Ta lös allt kött och dela det i lämpliga grytbitar, tillsätt sedan köttet i grytan och låt det puttra på svag värma i ca 45 minuter.
Den röda paprikan tillsätter du strax innan du smakar av med salt peppar och 1/2 tsk ingefära.

Serveras lämpligen med ris rostat bröd och gärna tillsammans med ett gott rött vin.

Rödvinsbrässerad skogsfågel
Valfri skogsfågel (1 vuxen tjäder eller 2 orrar alternativt 5-6 ripor)
2 morötter
2 grovskurna röda lökar
3-5 dl matlagningsvin
1 msk smör och 2 msk mjöl blandas till en jämn smet
3 dl grädde
2-3 dl rött vin
Salt och vitpeppar
1 msk svart vinbärsgelé

Flå fågeln på bröstsidan och skär ut bröstköttet (Ta gärna reda på benen från tjäder och orre, med fördel flår du av bröstet på en ripa, snittar upp bukskinnet och bryter hela bröstpartiet mot halsen, skär av vingleder med kniv. Dela gärna bröstköttet från större fåglar).

Om nödvändigt skölj och torka med papper.
Bryn därefter köttbitarna i en gjutjärnspanna (köttet skall ej späckas). Salta och peppra och låt dra nägra minuter.
Tillsätt därefter skivad morot och den röda löken samt matlagningsvinet
Låt puttra under lock tills dess att köttet är färdigt.
Tag upp köttbitarna och sila av skyn (ca 2-3 dl) i vilken du sedan tillsätter smör och mjölblandningen under omrörning och slutligen grädden.

Tillsätt det röda vinet och därefter svart vinbärsgelén (beroende på valet av rödvin så är inte proportionerna alltid som ovan utan man bör prova sig fram, börja med mindre vin och smaka dig fram men var inte rädd för att öka vinmängden).
Smaka av såsen med salt och vitpeppar.

Tillsätt köttet och låt alltsammans dra på svag värme i några minuter tills köttet är varmt igen

Serveras lämpligen med hemgjord potatismos.
TIPS: Tillsätt gärna en rejäl knippe klippt gräslök samt finhackad skivad rökt skinka.